Hade hon sett fel eller var det någon därute?

Hon staplade kuddarna mot väggen innan hon sjönk ner på sängen med öronen på helspänn. Hade hon sett fel eller var det någon därute? Var han kvar?

Väntan blev snart outhärdlig. Varenda liten knäppning i huset fick henne att rycka till. Hon vågade inte slå på datorn, spela spel eller ens läsa. Då skulle hon inte vara tillräckligt fokuserad.

Hon satt på sin säng och väntade med mobilen i handen, redo att slå 112.

(Ritta Jacobsson, Han kallar sig Esmeralda, 2017, s. 197-198)

Selena sitter livrädd hemma i sängen med telefonen i handen redo att ringa polisen. Hon har känt sig förföljd av en bil och tror hon sett en person i trädgården.

1. Skriv en fortsättning på kapitel Söndag och Selenas kväll.

2. Få med minst fem av orden:
satt på helspänn, ryckte till, rädslan kröp längs med ryggraden, paniken växte, handen höll krampaktigt, hjärtat hamrade, hjärtat bultade, svetten trängde fram, ett hårt tryck mot bröstet, otäck krypning, naturlig förklaring

16 reaktioner till “Hade hon sett fel eller var det någon därute?”

 1. Selena satt vid sängen och var redo att ringa 112, sen så hör hon ett ljud det lätt som ett glas som krossades. Selena gick upp och låste dörren hon ringde 112 och försökte få dit polis som kan hjälpa henne.

 2. Selena sitter hemma själv och kände rädslan kröp längs ryggraden och paniken växte och hon kände ett hårt tryck mot bröstet och sakta men säkert gick hon till köket och tog med sig en kniv och sakta men säkert gick hon till hallen och öppnade dören och där fanns igen hon letade över allt men hon hittade honom inte

 3. Hon satt på sängen och paniken växte inom henne. Hon hörde ett ljud där ute ifrån, hon ryckte till. Det var bara trädets grenar som blåste till. Hon tände lampan för att se om det var någon därute, men hon såg inte någonting alls. Hjärtat bultade och hon satte sig på sängen igen, skulle hon ringa någon? Hon tog sin mobil och skulle ringa sin mamma, men precis då hörde hon hur något klapprade på stenarna utanför huset. Nu, tänkte hon, nu ringer jag 112. Men det var försent. Hon hörde hur någon ryckte i handtaget på ytterdörren och blev livrädd och satt på helspänn, men vem var det?

 4. Paniken växte jag var helt säker att han var där ute. Jag såg hur han kom närmare fönstret, om han ens var där. Jag kanske inbilla mig han kanske inte gick närmare hon var kanske inte ens där. Men jag måste var säker. Jag gick fram till fönstret och lös med lampan på mobilen ut genom fönstret. Där stod han. Så fort han såg ljuset så sprang han där ifrån. Jag fick panik tänk om något hade hänt, tänk om han hade slagit in rutan och kidnappat mig. Jag var vät skrämd jag ville inte va här mer tänk om han kommer tillbaka, tänk om han kidnappar mig på väg till skolan, tänk om han bara var en av idioterna som ringer hela tiden och bara vill va jobbig. Hur skulle det ens gå i skolan efter att alla har fått veta att det är jag i filmen. Vad kommer hända med mig. Var det Magne som hade skrivit mitt namn under videon.

 5. …112. Hon satt som förstelnad i sin säng. Det var tyst i minst tio minuter innan hon vågade röra sig. Hon smög upp ur sängen och sprang ner för trappan, hon kollade ut genom fönstret, inget där. ”Det kanske finns en naturlig förklaring” tänkte Selena. Hon skulle precis gå upp igen när hon hör någon rycka i handtaget. Selena står som fastfryst i trappan, hon vågade inte röra sig. Med hjärtat bultande i kroppen greps hon av panik. Svetten trängde fram när hon sakta gick mot köket. När hon kom fram till köksbänken med bestick och knivar tog hon den största och vassaste kniven hon hittade. Selena gömde sig i köket och väntade på att något skulle hända. Hon hör dörrhandtaget som dras ner och gnisslet i dörren när den öppnas. Hon ser två gestalter gå in i huset. Lampan tänds och Selena satt på helspänn. Hon vågade inte andas till hon hörde vem det var i köket….. Mamma och pappa. Selena ställde sig upp och sprang fram till sina föräldrar och kramade dem hårt.

 6. Selena var så rädd att hon hyperventilerade men hon försökte hålla andan för att höra varenda sak som hände runt henne. Det blev mörkare och mörkare, tillslut somnade hon.

  En timme efter vaknade hon i panik. Hon tittade ut genom fönstret ingen var där och hon var fortfarande hemma Selena täckte för fönstret och satte sig i sängen igen och var inte lika panikslagen.

 7. hon sitter och skakar av rädsla, svetten rinner och signalerna i telefonen blir bara högre och högre, hon kan inte släppa blicken från fönstret tanken att hon är ensam hemma gör inte situationen bättre. Hon frågar sig själv ”låste jag dörren?”. Hon väntar på att någon ska svara i telefonen ”snälla svara svara”.

 8. Rädslan kröp längs med ryggraden när hon hörde dörren öppnas. Var det mannen som bröt sig in i huset? Hon hörde kraftiga fotsteg. Hon rykte till och rang 112. Fotstegen blev högljudda. Hon hörde en röst från telefonen: ”112 här. Vad har hänt?” Mannen sliter upp dörren och springer emot henne. Hon skriker det högsta hon kan. Han tar tag i henne. Hon kände att handen höll krampaktigt mot hennes strupe. Hon fick ett hårt tryck mot bröstet och svetten trängde fram. Hon försökte ta undan honom men han var vältränad. Hon kunde inte andas. Hon slog till mannen i ansiktet men hon fick ingen reaktion. Allt var suddigt. Hon svimmade av.

 9. Det var då hon hörde det, fotsteg precis nedanför. Med en snabb gest slog hon täcket över huvudet och blundade. Hon hörde fotstegen komma närmare och närmare. Hjärtat bultade och svetten trängde fram. Hon hörde någon prata på nedervåningen: ”Tror du någon är hemma?”. En manlig röst svarade ”Kanske.”. Hon hörde dom två går uppför trapporna som ledde till våningen hon var på. Nu var hon på helspänn……

 10. Nu hörde hon ett skrik, skulle det kunna vara mamma eller pappa, vem det än var så befann de sig några där ute. Ytterdörren slogs upp och mamma kom rusande in på rummet. Man kunde se att hon var rädd, hon skakade.

  -Selena ring 112 nu! skrek mamma med darrig röst.
  En stund efter kunde hon höra sirenerna, nu kom polisen. Men när polisen kom ut och började leta efter mannen var pappa borta, hade tagit med sig pappa…

 11. Hon hörde något rasslade till i buske utanför, hjärtat bultade mer och mer. Tillslut gav hon upp och ringde 112, bara några minuter senare var dem på plats men de hittade ingen , men hon kände fortfarande ett tryck mot bröstet och svetten rinna, hjärtat slutade inte bulta. Polisen hade åkt och hon gick in igen, hon täckte att det säkert fanns en naturlig förklaring.

 12. Det knackade på dörren. Hon satt på helspänn och vågade knappt blinka. Tänk om mannen skulle försöka ta sig in? Det knackade igen, högre denna gången. Hon ryckte till av den höga knackningen och sträckte sig efter mobilen men hittade den inte. Hade den fallit ner på golvet? Hon vågade inte kolla. Svetten trängde fram. Hon satt helt stilla i flera långa minuter utan att röra på sig, hoppades på att mannen skulle ha tappat hoppet och stuckit. Men det hade han inte. Han knackade riktigt högt denna gången. Hjärtat bultade så hårt att et kändes som att det skulle hoppa ut ur kroppen. Paniken växte. Vad skulle hon göra?

 13. Selena höll sin mobil medans rädslan kröp längs med ryggraden, hon tänkte att det säkert var en naturlig förklaring till vad som var där ute. Med sedan hörde hon ett till ljud och bakade långsamt, hon vände sig om och såg ett ansikte bakom henne. Hon skrek till och sprang till nästa våningen. Hennes hjärta bultade och paniken växte. Hon hörde något vid dörren. Hjärtat hamrade fortfarande men sedan satt hon på ljusen utanför husen, då försvann allihopa men hon kunde inte sova resten av natten.

 14. Selenas hjärta bultade snabbare och snabbare. Utanför hade hon hört ljud precis som om att någon gick runt utanför fönstret och stirrade på henne, hon tittade mot fönstret och såg precis som om att det stod någon där, en gubbe!, vad ville han mig? tänkte hon, Paniken inom henne växte mer och mer hon släckte alla lamporna, hon satte sig i sängen på helspänn, svetten började trängas fram. Selena hade panik, vad ska jag göra? tänkte hon, handen höll krampaktigt i telefonen redo för att slå 112.

 15. Selena satt på helspänn i väntan på att hon skulle höra en dörr öppnas när som helst. Plöstligt hör Selena något komma utifrån. Försiktigt kikar Selena ut ur fönstret, den mystiska mannen var inte kvar där. Hjärtat bultade av räddsla och Selena sprang tillbaka till sängen. Någon knackar på dörren och plöstligt stannar det till. Då hör Selena att dörren öppnas, paniken växte medans hon gick försiktigt mot hennes garderob och sakta smög in för att gömma sig. Det är någon som springer upp för trappan och hjärtat hamrade och Selena fick ont i bröstet. Hon hade ingenstans att gå medans någon som kunde vara den mystiska mannen letade efter henne.

 16. Hennes hjärta bultade i en sådan fart medans på hon väntade på 112 att svara, hon kunde känna svetten som trängde fram i pannan. Från ingen stans hör hon ett stort pang och paniken växte fram och nu bultade det inte bara i hjärtat det hamrade i hjärtat och från ingenstans så blir allt mörkt….

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *