Tips på nätet!

Är det verkligen Ella …

Hej, vi har diskuterat i grupper om vad som är lämpligt att lägga ut på nätet, och vad som kan hända om man inte tänker på detta.

När någon lägger ut information på nätet ska den inte lägga ut för mycket detaljer som t.ex. efternamn och exakt var man bor för då kan en främling lätt hitta personen på nätet. Men man kan lägga ut ens förnamn och intressen.

Man kan inte skriva vad som helst utan att vara beredd på hat t.ex. om man skriver att man älskar Kim Jong-Un får man vara beredd på hat för att många har olika starka åsikter om honom.

När man lägger ut bilder på sig själv måste man tänka på att inte visa för mycket och att inte lägga ut bilder på andra om de inte vill. Om en person inte är privat behöver den inte lägga ut bilder med för mycket detaljer om vart man bor, för att då kan vem som helst se det.  

Vi har läst ett nytt kapitel i boken “Han kallar sig Esmeralda” och har lärt känna en ny person som heter Fanny. Vi tycker att Fanny verkar ganska obekväm i sig själv och att hon bara vill ha uppmärksamhet. Hon behöver godkännande om sitt utseende av andra. Hon lägger ut bilder på sig själv i underkläder och träffar på en tjej som säger sig vara “Ella”. Fanny tycker att Ella har ett fint instagramflöde och frågar om Ella kan fota henne och de bestämmer träff på en busshållplats vid ett bad. Vi tycker att detta är lite olämpligt att lägga ut bilder i bara underkläder och träffa en anonym person utan att riktigt veta vem det är, för att man vet inte om Ella är den person som hon utger sig för att vara.

Det vi vill förmedla med denna texten är att man ska vara försiktig på nätet och inte träffa personer som man inte vet vem det är. Man vet inte om det är “Ella” eller Bertil, 58 år som chattar med en och vill träffas.

/Elever i 7F

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *